Сливенската митрополия с имоти за милиарди по Черноморието. От всички

...
 
Сливенската митрополия с имоти за милиарди по Черноморието. От всички
Коментари Харесай

Сливенската митрополия с имоти за милиарди по Черноморието

 

Сливенската митрополия с парцели за милиарди по Черноморието. От всички 13 епархии на Българската православна черква Сливенската има най-вече парцели. Това няма по какъв начин да бъде доказано писмено, тъй като църквата не поддържа личен заможен указател (въпреки признатото решение за такъв) и не записва всичките си парцели в държавния. Но в църковните среди епархията, която се простира от Сливен до границата с Турция по цялото Южно Черноморие, е известна като „ златна кокошка “.

В последните 44 години Сливенска епархия се управляваше от митрополит Йоаникий, който умря на 9 януари тази година. Първите избори за негов заместител бяха касирани от Светия синод поради обвинявания за външно вмешателство в изборния развой, бизнес и политически ползи, както и предпочитание за преодоляване и продължение на експлоатиране на парцелите на Сливенска епархия от частни лица. Синодът даже разгласи, че ще организира проверка на епархията, включваща епархийските гласоподаватели, финансовото положение и парцелите ѝ, четем в „ Капитал ”.

Сливенската митрополия с парцели за милиарди по Черноморието (СНИМКИ) 24.05.24 20:06 Владимир Путин е подготвен да спре войната в Украйна посредством помирение (ВИДЕО) 24.05.24 20:00 Наско Сираков се скри от почитателите, на годишнината от основаването на „ Левски “ 24.05.24 19:25 Патриарх Неофит в писмо до Петро Порошенко: Украинската православна черква е единствената канонична черква в Украйна 24.05.24 18:32 Заловиха българин, опитал да внесе метамфетамин за над 3 млн. лв. в Румъния 24.05.24 18:11
Сливенска митрополия има над 160 дка земя единствено на километър западно от къмпинг „ Смокиня “, фотография: narod

Не е ясно какви са резултатите от тази проверка, само че за сметка на това тази седмица се организираха втори избори, на които неуместни претенденти бяха отстранени, а верният – в лицето на пловдивския свещеник Арсений Знеполски, беше изведен напред.

Проверка на „ Капитал “ в регистрите обаче демонстрира ясно за какво борбата за тази епархия е значима не просто поради учестието на главата ѝ в избора на патриарх. Сливенска митрополия и индивидът, който я оглавява, ръководи голямо количество парцели по най-апетитната част от българското Черноморие – от Бургас до турската граница. С тях могат да се подписват всевъзможни покупко-продажби – от това да се продадат хиляди декари на цената на апартамент в София, до това да се строят вилни комплекси, които църквата да употребява.

Ако се вземе единствено една имотна договорка за 20 декара, чиято ипотечна стойност към църквата е близо 2 млн. лева, излиза, че единствено епархията (без манастирите и другите църковни лица) ръководи парцели, чиято пазарна стойност възлиза на най-малко 3 милиарда лв..

Неудобните

Част от имотната проверка, която бе стартирана от Светия синод след касирането на изборите на 18 февруари включва Поморийския манастир „ Св.ВМЧК Георги Победоносец “. Ревизията съгласно локални представители е оставила привкус на целеустременост по две аргументи. Първата е, че едвам две църкви и манастира са тествани от общо 418 в епархията. А втората е, че свещеник на Поморийския манастир е свещеник Йеротей – основният кандидат от първите избори, първи викарен свещеник на починалия митрополит Йоаникий и отхвърлен от вторите избори.

Не е ясно какво тъкмо е разкрила инспекцията, само че очевидно църковните регистри имат повече или друга информация от Имотния указател на Република България, защото се цитира умозаключение на нестопанственост. Извод, до който „ Капитал “ не може да стигне, защото в публичния указател излизат единствено 116 дка аграрни парцели, които се отдават постоянно под аренда.

Но за сметка на това в епархията има други, доста по-интересни имотни покупко-продажби.

Помощ от предишното

Сливенска епархия като юридическо лице има малко над 33 хиляди дка земя. Това обаче е оскъдна част от всички парцели, благосъстоятелност на митрополията. Броят им сигурно би се нараснал в пъти, в случай че бъдат прегледани всички 418 църковни юридически лица на териториите на област Бургас, Сливен и Ямбол, които са част от нея. Всеки един храм, черква, манастир, църковно настоятелство и епархия са настрана юридическо лице, което има земи. Тоест информацията не е централизирана под един юридически индивид.

По-голяма част от парцелите на епархията като юридическо лице се получават от решение на поземлена комисия след 2015 година, като процесът за тяхното възобновяване стартира още през 2005 година, съгласно едно от забърканите лица в проблема с касираните избори за митрополит на Сливенска епархия – отец Силвестър Янакиев (който на локално равнище се свързва с пловдивския митрополит Николай).

Отецът споделя, че тогава е било направено съглашение сред епархийския съвет на Бургас, отец Борис Беров, архиерейски наместник в Бургас от храм „ Света Богородица “ и познатото име от прехода Георги Агафонов. Агафонов е някогашен шеф на банка „ Славяни “, банкрутирала през 1997 година, един от кредитните милионери от ранните години на прехода, осветлен като сътрудник на Държавна сигурност.

Агафонов също по този начин е добър другар на Сливенската епархия. Според това съглашение той е трябвало да откри и възвърне църковните парцели, които са били отнети в интервала на социализма, като в процеса той би получил 45% от парцелите, а църквата 55%. За съществуващо такова съглашение удостоверява пред религиозния уеб страница dveri.bg някогашният секретар на Сливенска епархия Вълкан Вълканов (по-често вписван като Вълкан Янев), който е изпълнявал длъжността към 50 години.

Според Янакиев парцелите, принадлежащи на църквата, които Агафонов и екипът му са намерили и по които са можели да стартират развой по възобновяване, са над 300 хиляди декара земя, включващи 12 хиляди дка от Царево до Лозенец, 50 хиляди гора в село Българи, 78 хиляди пасища наоколо до Созопол (самият Агафонов е родом от село Маринка, което се намира в подножието на Странджа, сред Бургас и Созопол), 28 хиляди лозя на поморийските манастири, както и 10 хиляди ливади, 12 хиляди към село Емона, 40 хиляди към Тололовградско и така нататък

През 2008 година обаче събор на БПЦ вкарва възбрана за продажба на парцели на външни лица, което поставя завършек на съглашението. Въпреки това през 2015 година църквата употребява част от откритите документи, с цел да възвърне под 1/10 от откритите земи – към 22 хиляди дка.

Бог обича Агафонов

От документите в Имотния указател обаче излиза наяве, че Сливенска епархия не е спазила Устава на БПЦ и при започване на февруари 2022 година някогашният банкер въпреки всичко получава своя дял.

На 9 и 28 февруари Сливенската епархия подписва две съглашения с „ Ем Джи пропъртис “ (MG properties). Компанията е благосъстоятелност на Георги Агафонов и неговите наследник, Георги Агафонов, и щерка, Анна-Мария Агафонова, посредством обръч от компании. Едноличен притежател на капитала е „ Лекс-консулт 2010 “, която от своя страна е със притежател „ Есте консулт “, която е благосъстоятелност на „ Макс билд “, където притежатели са семейство Агафонови. В първото от споразуменията сред „ Ем Джи пропъртис “ и Сливенска епархия, против скромната сума от 549 хиляди лева епархията продава 3362 дка от реституираните през 2015 година парцели.

Тази договорка обгръща няколко обособени района. Първият уголемява притежанията на „ Ем Джи пропъртис “ в територията на Ченгене скеле и Отманли по южното крайбрежие до Бургас, където са добити съвсем 300 дка в региона на вилна зона „ Росенец “ – съвсем всички парцели към зоната.

Северозападно от „ Ченгене скеле “ са добити 45 дка селскостопанска и горска земя, които включват и няколко селскостопански здания. Само на няколкостотин метра западно от тях още 114.6 дка горски земи стават благосъстоятелност на „ Ем джи пропъртис “.

От другата страна на републиканския път компанията на Агафонов е придобила 4.4 дка от крайбрежната линия на плаж „ Отманли “, както и 5.2 дка от крайбрежната линия, започваща на 100 м западно от плажа на „ Рибарско населено място “. В същия регион са добити 72.6 дка горска територия, които са били част от парцелите на някогашната държавна школа за водолази. Всичко това се е случило против междинна цена от 163 лева на декар. Сума, която е доста пъти по-ниска от пазарната за сходни парцели – за съпоставяне, да вземем за пример междинната цена за селскостопански парцели в района през 2022 година съгласно данни на Национален статистически институт е 1042 лева на декар. Голяма част от тези парцели са годни и за много други използва, където цената може да доближи тази стойност и на метър (например на първа линия).

В договорката влизат и целия бряг на езерото източно от Горно Езерово – общо 1297 дка земя северно от Меден Рудник и западно от „ Стрелбището “.

Последното място, където има скупчване на парцелите е в предпазената зона „ Пода “, на близко разстояние от Крайморие. В непосредственост до водните площи Сливенската епархия е продала 62 дка земя на частната компания.

Другото съглашение сред Сливенска епархия и „ Ем Джи пропъртис “ (MG properties) е за доброволна подялба на 2849 дка земя против 139 хиляди лева Имотите тук включват същите области: всичката горска територия до републикански път II-99 сред вилните зони „ Черниците “ и „ Росенец “, както и елементи от територията източно от в.з. „ Росенец “.

За седемнадесет от парцелите от „ Ем Джи пропъртис “ са пуснали питане към Регионална инспекция за опазване на околната среда – Бургас, на 7 март 2023 година за обмисляне на евентуалната степен на негативно влияние. Според направената оценка препоръчаната горскостопанска стратегия за парцелите е утвърдена, защото планува почистване и поддържане на териториите и единствено пет от тях попадат в рамките на предпазени територии.

На този стадий за седемнадесетте парцела не са импортирани капиталови оферти за правене на Подробен устройствен план за застрояване. За останалата част от парцелите към момента няма информация да е подхванато деяние от страна „ Ем Джи пропъртис “.

Тихият притежател в Созопол

Още преди да стартира процесът по реставрация, Сливенската епархия има над 10 хиляди дка земя – 2500 от които са земеделска земя. Част от тях са 220 дка в региона към Созопол. Те могат да бъдат разграничени на две. Първите се намират южно от Созопол и са с общ размер от 170 дка. Няколко от тях се намират сред плаж „ Смокиня “ и Равадиново от източната страна на основния път. В момента върху тях няма ситуирани строителни или други обекти и съставляват необработени поляни.

Църквата има парцели до плажа на Смокиня и Каваци, зад пътя който минава до тях, фотография: narod

Малко по-източно пред територията на хотел „ Южната перла “ малко повече от към 2 дка земя са благосъстоятелност на църквата, сега незастроени територии.

Северно от тях на близко разстояние един до различен Сливенската епархия има три обособени парцела с общ размер от 48 дка. Те включват линията на Черноморието сред „ Марина порт Созопол “ и „ Света Марина “, която е с размер от 20 дка, горските територии сред хотела „ Хасиенда бийч “ и Старият път – 12.6 дка, както и 16 дка започващи малко след къщата за посетители „ Лимани “ на изток, северно от автомобилния път.

След няколко абсурда в митрополията, свързани с погрешно ръководство на парцели, през 2022 година Сливенска митрополия прави нещо рядко за църковните среди – афишира покана за капиталови планове на територията на нейните парцели в нейния уебсайт. Тогава епархията афишира общо 3 хиляди дка територия, на която търси партньорство в ръководството.

Едно от заключенията, до които бихме могли да достигнем от описаните там парцели е, че дружно с продадените на „ Ем джи пропъртис “ парцели Сливенската епархия има съвсем всички неземеделски парцели в Ченгене скеле, северната част на Ала тепе до републиканския път и западно от в.з. „ Росенец “, плаж „ Отманли “ и териториите южно от Рибарското населено място.

Преглед на регистрите не открива строителни разрешителни за множеството от тези земи или за смяна на предназначението. Изключение вършат два имота в „ Росенец “.

На първия – 21 дка земя в парка, където се планува построяването на 14 вилни жилища от локалната компания на Кристиян Киров „ Ворик финанс мениджмънт “, като за задачата са подписани две съглашения. Първото е за основаване право на градеж и прилагане на 14 вилни жилища в региона Росенец за интервала от 50 години против сумата от 200 хиляди лева Второто е за основаване на договорна ипотека, където Сливенска епархия се явява заемодател на „ Ворик финанс мениджмънт “ против сумата от 1.95 млн. лева за четиринадесетте вилни жилища (единствената все още договорка на цени, които най-малко доближават пазарните).

Радомир Чолаков, специалист по канонично право, някогашен епархийски гласоподавател от Пловдив и депутат от ГЕРБ, изясни пред „ Капитал “, че „ това е от англо-саксонското право – land lease. Това възпира доста вложители да си създадат инвестиция, тъй като в последна сметка те желаят да си имат парцела, само че тъй като църквата не може да продава земя тя дава право за градеж на 50 години и по-късно то остава благосъстоятелност на църквата. Има към този момент такива случаи. Но какъв брой дълъг е човешкият живот, какъв брой считаме да живеем? Нека да остане след това да може да се ръководи от църквата “, разяснява Чолаков (интервю с него за парцелите на църквата вижте тук).

Друга част от добитите парцели – в размер на 14.7 дка в източната част на парк „ Росенец “, които на този стадий не са застроени и сега са горски масиви, също ще бъдат застроени. На 23 април 2023 година община Бургас издава позволение за разработване на план за Подробен устройствен план – проект за регулация и застрояване на парцелите.

В спор за водолази

Реституцията на парцели е комплициран развой и не всеки път минава гладко и без несъгласие. От 2006 година насам Сливенска митрополия води правосъдни разногласия с частната компания „ Пламс 2001 “, благосъстоятелност на Пламен Найденов, за 92 дка земя западно от Рибарското населено място.

Спорът стартира, когато митрополията подава молба към кмета на Бургас за непозволено притежаване от частния притежател на земи, принадлежащи на епархията. Жалбата е приета и през 2015 година епархията става притежател на земите. От „ Пламс 2001 “ оспорват решението и съгласно друго решение на районния съд през 2017 година и след това доказано през 2018 година от Бургаския административен съд, парцелите се връщат на частния притежател.

От своя страна през 2020 година митрополията оспорва решението въз основата на реставрация, осъществена с решение №1-113/12.03.2020 година на Областна работа „ Земеделие “ – Бургас. Споровете за този парцел не престават и до през днешния ден. Въпреки това част от тези парцели – 72 дка, са продадени на „ Ем Джи пропъртис “ през 2022 година

Всичко това в този момент ще се ръководи от новия митрополит на епархията. Тук би трябвало да се има поради, че в тези земи не влиза нищо от собствеността на стотиците манастири, разпръснати из региона, което приказва, че евентуалният размер на същинските владения на сливенския митрополит е неведнъж по-голям.

Солари и „ Веселие “

В началото на април 2015 година с решение на поземлена комисия в територията на село Веселие, община Приморско, 4578 дка земя е реституирана в интерес на Сливенска епархия. Само три седмици по-късно се подписва контракт за аренда с компанията „ Р&Д Солар “, благосъстоятелност на Димитър Господинов, против незнайна сума, а само е заплатена такса от 10 лева

Четири години по-късно арендата е прекъсната поради встъпване в разпродажба на сдружението, само че неин приемник и нов арендатор на земите се явява „ Еко сън “, благосъстоятелност на Красимир Денков.

Преглед на парцелите в местността не демонстрира съществуването на уреди от вида на слънчеви панели или други ВЕИ мощности, както биха предполагали имената на фирмите.

Източник: narod, Капитал

Още вести четете в: България, Темите на деня За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР